Muovit valtaavat kotimme

posted in: Uncategorized 0

Olemme monen muun tavoin kierrättäneet innoissamme muovipakkauksia. Helppoa ja vaivatonta lajittelua. Ohjeetkin täsmentyvät koko ajan. Esimerkiksi Hyvä kasvaa Järvenpää –sivustolta olen saanut hyviä arkipäivän vinkkejä lajitteluun. Nyt laitan rohkeasti mm. läpipainolääkepakkaukset muovipakkauskeräykseen.


Työpaikallani puolestaan pääsin kuuntelemaan muoviasiantuntijaa. Hän kehoitti laittamaan myös mustan muovin muovipakkauskeräykseen. Nyt sitä ei voida vielä hyödyntää, mutta automaatti osaa poistaa sen lajitteluhihnalta. Tulkitsin asiantuntijaa niin, että muovin lajittelulaitoksella tarvitaan mustaa muovia, jotta sen hyödyntäminen tulevaisuudessa onnistuu. Asiantuntija myös muistutti, ettei muovipakkauksia saisi laittaa sisäkkäin. Tai no, jos on esimerkiksi saman lajin jugurttipurkkeja, ne voi laittaa sisäkkäin. Muita ei, koska lajitteluhihnan tunnistin ei tunnista sisäkkäin olevia muoveja. Aika hassua, ettei tästä puhuta enempää. Minulle se ainakin oli ihan uusi asia.

Myös kiinteistömme jäteastiassa näkyy muovinlajitteluintomme. Pieni jäteastiamme oli ennen yhden perheen käytössä täynnä, nyt kahden perheen käytössä puolillaan. Aika motivoivaa, eikös vaan? Se mikä tässä hämmentää on se, että muovit ovat vallanneet nyt keittiömme. Ennen muovin keräysintoamme uusimme keittiökaapit. Huonekalujätin keittiösuunnittelija kysyi, käytämmekö roskapussina muovikassia. Tämän ratkaisevan kysymyksen jälkeen keittiökaappimme jätekaapin lajitteluvaunusta tuli 4-osainen. Suunnittelija sanoi, että se on perheellemme oikea ratkaisu. No tämän jälkeen ilmestyi lähikauppaamme muovipakkauskeräyspisteet ja intomme muovinkeräykseen sai vauhtia.

Nyt nuo huonekalujätin lajitteluvaunut huvittavat. Ei, ei sinne mahdu kahden henkilön muovit ja kartongitkaan, joten muovit valtasivat keittiömme ja niin taisi käydä monelle tuttavallenikin. Eräs ystävä pyyteli anteeksi, kun menin kyläilemään ja hänellä oli kauniilla verannalla vastassa kestokasseissa muoveja odottamassa keräyspisteelle vientiä. Seuraavalla viikolla toinen ystäväni kertoi olleensa lapsiperheellä kylässä, missä ruokapöydän ympäristö oli täynnä roskia. No oikeasti ne olivat puhdistettuja muovipakkauksia odottamassa taloyhtiön lajittelupisteeseen vientiä.

No kuinkas tässä näin kävi? Jätteet siis siirtyivät kiinteistöjen jäteastioista keittiöihin, eteisiin ja verrannoille. Me ratkaisimme kotonamme asian niin, että meillä on isot paperisäkit keittiössämme muovipakkauksille sekä kartongeille. Ne ovat osa keittiömme sisustusta. Aika luontevasti säkkimme saivat kylkeensä Ainola-aiheiset kuvat. Ylijäämäpuodissa kannustamme kaikenlaiseen ympäristövastuullisuuteen ja kierrättämiseen, myös muovipakkausten. Meidän paperisäkkejä on siis myynnissä myös puodissa. Joissain säkeissä on myös isovanhempieni yo- laiturikuva 1920 luvulta. Paperisäkkejä voi käyttää moneen tarkoitukseen ja säilytykseen. Pienempi säkki varmasti toimisi myös ylijäämän kierrätyskorina kotona. Sinne voisi kerätä kodin ylijäämää aina, kun sellaista tulee eteen kotiaskareissa.
Yllättikö muovijäte sinut? Miten sinä olet ratkaissut sen, että muovit valtasivat kodin?

Mietteliäin terveisin Ylijäämäpuodista Riitta