Muutto paljastaa, kertyykö sinulle ylimääräistä tavaraa? Vai oletko kuluttaja, jolta ei mene mitään hukkaan?

posted in: Uncategorized 0

 

Olen kovasti miettinyt omaa suhdettani tavaroihin ja ostamiseen. Takana on suururakka. Muutimme  juuri pienempään asuntoon 27 vuoden omakotitaloasumisen jälkeen. Onneksi en etukäteen ihan ymmärtänyt, miten valtava urakka oli edessä. Ensialkuun tyhjennysurakka näytti helpolta: Uudenveroinen hyvä tavara siirtyi Ylijäämäpuotiin, osa meni hyväntekeväisyyteen. Vanhempaa tavaraa myin pienellä hinnalla kirpputorilla ja fb-pastalla. Iso osa tavaroista lahjoitettiin.

Neljän viikon kirpputoripöydästä nettosin 150 € eli reilu viisi euroa per päivä. Kannattiko? No ei, mutta ongelmana oli, mihin sen tavaran olisin laittanut. En tietenkään halunnut täyttää Ylijäämäpuotia meidän omalla selkeästi vanhalla tavaralla, kun puodissa ajatuksena on, että ylijäämä on uudenveroista tai ainakin lähes uudenveroista. Myös vanhat kirjat olivat haaste, elektroniikkaa ja vajaita maalipurkkejakin löytyi hämmentäviä määriä.

Väsyneenä tuntui, että joku työntää tavaraa takaovesta sisään sitä mukaan kuin tyhjennämme sitä. Miten ihmeessä olimme päästäneet kotimme siihen kuntoon, että ”se oli nielaissut niin suuren määrän” ylimääräistä tavaraa?

Ystäväni ovat joutuneet kuuntelemaan tätä muuttopurkautumistani. Sydämestäni toivon, ettei kukaan teistä joudu samaan tilanteeseen. Tavarasta kannattaa luopua heti, kun sitä ei tarvitse itse. Säilyttämällä se muuttuu ongelmaksi ja ainakaan muuton yhteyteen ei pitäisi jättää koko elämän perkaamista.

Nyt uusi pieni kotimme on siinä kunnossa, ettei juurikaan ylimääräistä tavaraa ole. Koen, että Ylijäämäpuoti on tässä tilanteessa oiva palvelu minulle. Nurkassamme on nyt kori, jonne kerään heti sen hyväkuntoisen ylimääräisen, minkä tuon Ylijäämäpuotiin. Korista löytyy nyt mm. ketsuppia, lämpömittari, Mäntysuopaa, aurinkorasvaa, koiran kynsisakset ja juuri ostettu sisutuskori, jolle ei löytynytkään paikkaa pikkukodistamme.

Ylijäämäpuoti kaipaa kipeästi lisää jäseniä toimiakseen. Olemme saaneet puodista monenlaisia kommentteja. Yllättävän moni harmittelee, ettei heidän kannata liittyä jäseneksi, koska heiltä ei jää mitään ylimääräistä. Jos olet tälläinen ihailemani arkivihreä tai tolkun ääni, oletko ajatellut, että Ylijäämäpuodin ideologian mukaan toisten ylijäämän käyttöhän on myös vastuullista toimintaa. Ylijäämäpuodin jäsenmaksu ”kymppi kuussa” pitää mahdollisuuden tuoda ylijäämää jaettavaksi toisille, mutta tietenkin mahdollisuuden käyttää toisten ylijäämää.  Me emme puodissa pidä kirjaa siitä tuotko vai vietkö. Kukaan ei saa hamstrata aina parhaita päältä ja jälleenmyynti on kiellettyä, mutta tärkeintä on se, että tavara kiertää. Kiertotalous on aika kiva talous, voisitko sinä kuitenkin olla mukana siinä?

 

Muuttokokemusta rikkaampana terveisin Riitta

 

Ps. Ystävänpäivä on oiva hetki liittyä jäseneksi tai ostaa jäsenyys lahjaksi toiselle. Nyt on myös aika uusia niitä jäsenyyksiä, jotka lähtivät rohkeasti mukaan heti alussa. Facebook sivuilta voit tilata maksuohjeet tai poikkea puotiin ja tule tutustumaan toimintaan.