Viikko vierähti  – Ylijäämäpuodin ensitunnelmat

posted in: Uncategorized 0

 

Local Storagen Ylijäämäpuoti starttasi viikko sitten jännittyneissä merkeissä. Voiko oikeasti toimia se, että me suomalaiset annamme omaa hyvää tavaraamme, saamme ilmaista edullisesti ja otamme vielä sitä maltilla vain omaan tarpeeseemme. Osa ystävistämme veikkasi, että tulemme hukkumaan tavaraan. Osa uskoi, että kaikki vähänkin parempi tavara häviää hyllystä heti.

Vieläkin vitsaillaan, että me suomalaiset menisimme sekaisin ilmaisista ämpäreistä. Näin muistan käyneen Keravan Raketti-Anttilan avajaisissa. Olisikohan ollut vuosi 1978, mutta siitä on pitkä matka tähän päivään. Maailma on muuttunut ja moni meistä on kyllästynyt tavaran paljouteen, ostamiseen, ostosparatiiseihin. Ympäristöasiat ja kiinasta vyöryvät tavarakontit ahdistavat.

Ylijäämäpuotimme perustamisidea lähti liikkeelle hävikkiruoasta ja kotkalaisten yhteisestä kaupunkijääkaapista. Ruokahävikin lisäksi kotitalouksilla on varmasti muutakin hyväkuntoista ylijäämää kaapeissaan, muillakin kuin meidän perheellä. Niitä vääriä vaateostoksia, käyttämättömiä astioita ja laitteita, kerran luettuja kirjoja ja tuoreita lehtiä. Sitä tavaraa jota siirtelemme ja säästelemme siivouksesta toiseen.

Me Local Storagessa haluamme tuon kotitalouksien ylijäämän hyötykäyttöön. Ylijäämäpuoti ei kuitenkaan ole kirpputori, siksi Local Storagen ylijäämä on uutta tai uudenveroista, hyväkuntoista, lehdet ja kirjat aina ajankohtaista luettavaa jne.

Haluamme, että ylijäämän hyödyntämisestä tulee trendikästä tai ainakin vähintään sitä “uutta normaalia”. Hävikkiruoka ja kaupunkijääkaapit viestittiin vielä hetki sitten taloudellisena apuna vähävaraisille. Me taas haluamme, että hävikin hyödyntäminen on meidän kaikkien järvenpääläisten arkipäivää. Resurssiviisaudella ja nollahukan tavoittelulla ei  pitäisi olla mitään tekemistä taloudellisen tilanteemme kanssa.

Ensi tunnelma Ylijäämäpuodista on rohkaiseva. Olemme löytäneet nyt noin 70 samanhenkistä Ylijäämäpuodin jäsentä. Ilmassa on paljon antamisen iloa, vastuullisuutta, uusia ideoita, siivottuja kaappeja, hyvää mieltä ja löytöjä. Ja jäsenten matkaan on iloksemme lähtenyt melkein aina jotain heille tarpeellista.

Ei, meillä ei siis tapella ilmaisista ämpäreistä. Ei edes ämpärillisestä omenoita. Jos pystyt luopumaan omasta hyvästä sinulle ylimääräisestä, koet antamisen iloa etkä sokaistu, vaikka ilmaiseksi saatkin,  lähde meidän kanssa kehittämään uudenlaista vastuullista kaupunkikuluttamista. Syyskausi kestää 12.11 saakka. Mukaan jäseneksi pääsee toki missä vaiheessa kautta vaan. Jäsenmaksullesi kuitenkin saat sitä enemmän vastinetta, mitä nopeammin tulet mukaan.

Ilmassa on paljon ideoita. Tiedä mitä me yhdessä vielä keksitäänkään. Mikset olisi mukana?