Ylijäämäpuoti ja kiertotalous – eihän tässä ole mitään järkeä, vai onko?

posted in: Uncategorized 0

Lämmin kiitos teille kaikille Emalikukan joulumarkkinoilla vierailleille. Väkeä oli mukavasti liikkeellä ja aivan uusiakin kaupunkilaisia ilmestyi ovesta sisään ihmettelemään puotiamme. Emme ole myynnin ammattilaisia eikä ole helppoa aina kertoa, mistä Ylijäämäpuodissa on oikein kyse: Perustuu jäsenmaksuun, saat tuoda ja viedä ilmaiseksi, tavaran pitää olla hyvää jne.

Eräs ovesta ehkä vahingossa sisään tullut rouva parahti: ”Eihän tässä ole mitään järkeä”. Hän kun myy eurolla ja kahdella ylimääräisensä, eikä tarvitse itse muilta mitään. Ja vielä siitä pitäisi maksaa, että saisin antaa ilmaiseksi muille. ”Ei mitään järkeä” hän vielä karjahti. Sitten ovi sulkeutui edessäni. Minua hymyilytti, mutta asia jäi kyllä mietityttämään jopa niin paljon, että kerroin siitä juuri sinulle.

 

Mikä se järki tässä kiertotaloudessa ja Ylijäämäpuodissa sitten on?

Meillä kaikilla taitaa olla erilaisia kokemuksia käytetyn tavaran myynnistä. Ystävä kertoi myynneensä arvokkaan huonekalun alle 20 €:lla. Ennen kaupan syntymistä ostajaehdokas oli lähettänyt 25 sähköpostia myyjälle, johon hän vastaili. Toinen tuttavani taas kertoi, että hän oli luvannut postittaa 5 €:n tavaran. Hän meinasi viedä sen iltakävelyllä lähikaupan postituspisteeseen, jossa sille olisi tullut lisähintaa peräti 11 €. Kallis lisä 5 €:n tavaralle. Ostaja ehdottikin 4 €:a halvempaa postituspalvelua kaupungin toiselta laidalta. Myyjän mielestä taasen kohtuutonta 5 €:n eteen startata autoa ja nähdä tätä vaivaa. Nämä kaupat jäivät sitten tekemättä.

Kotien ylijäämä pitää kuitenkin saada tavalla tai toisella käyttöön ja kiertoon. Kiertotalous pidentää tuotteiden käyttöikää ja vähentää uuden ostamista, samalla vähenee pakkausmateriaalit ja uusien tavaroiden kuljettamiset.

 

Ylijäämäpuodissa arvo tulee jostain muusta kuin hinnoitellusta tuotteesta

Osa jäsenistämme pitää puodin avulla kaappinsa järjestyksessä, tuo kaiken ylimääräisen säännöllisesti puotiin ja samalla katsoo, mitä sieltä itse voi hyödyntää. Joku tuo enemmän, toinen vie enemmän. Jollekin ylijäämä tulee taloudellisesti tarpeeseen. Joku tulee juttelemaan muuten vaan, toinen kertomaan ideoistaan.

Puodissa ja sen asiakkaissa on jotain erityistä. Jos sinä olet valmis luopumaan omastasi, haluat järjestystä kaappeihisi ja luotat saavasi jotain vastineeksi, ehkä myöhemmin, puoti voisi olla sinun paikkasi kierrättää helposti ja hauskasti yhdessä kodin hyväkuntoista ylijäämää.

Ylijäämäpuoti on siis yksi, mutta vähän erilainen vaihtoehto toimia kiertotalouden eteen yhdessä. Minusta tässä on järkeä, mitä mieltä sinä olet?

Jo jouluisin terveisin Ylijäämäpuodista Riitta