Ylijäämäpuoti ja kiertotalous – puodista apua arkeen

posted in: Uncategorized 0

 

Onko sinun kodissa ylimääräistä tavaraa? Kirpputorimyynti tuntuu ehkä työläältä ja Facebook ilmoittelu vieraalta? Vai onko niin, että ylijäämää on vain niin vähän, ettei sitä viitsi lähteä erikseen myymään? Vai jääkö sinulta käyttämättä asioita, joita ei perinteisesti eteenpäin myydäkään? Ehkä avattuja pesuaineita tai vaikkapa ruokaa?

Se ruoka

Local Storage on perheyritys, mutta oma päivätyöni ja taustanihan on kunnan ruokapalveluissa. Teemme siellä paljon töitä hävikkiruoan vähentämiseksi. Asiakkaiden lautasilta ei ruokaa jää, vaan ongelmana on se, että valmistamme varmuuden vuoksi usein liikaa ruokaa. Tämän takia minulle on itsestään selvää, ettei hävikkiruoassa ole mitään vikaa. Se on vain ylimääräistä, ylijäämää.

Ajatus Ylijäämäpuodista lähtikin liikkeelle ehkä ruoasta viime keväänä. Ravintolat ja kaupat ovat kehittäneet systeemejään ruokahävikin pienentämiseksi. Ja totuus kuitenkin on, että me kotitaloudethan olemme se suurin hävikkiruoan lähde. Tähän on varmasti monenlaisia syitä. Joku valmistaa kotonakin liikaa ruokaa. Itse taas ostan elintarvikkeita liikaa. Kodin hävikkiruoassakaan ei siis ole muuta vikaa kuin se, että se on jollekin ylimääräistä.

Sinun ylijäämääsi ansiosta jotain uutta jää ostamatta 

On helpottavaa, että nyt on Ylijäämäpuoti, minne voin toimittaa omatkin hutiostokseni. Muutakin kuin elintarvikkeita. Minulta kun jää myös palauttamatta kauppaan ei-sopivia edullisia asusteita ja jopa netistä ostettuja vaatteita. Huono omatunto ja harmitus vaihtuvat puodissa nopeasti hyvään mieleen. Hyvä mieli tulee monesta asiasta. Siinä on sitä antamisen iloa. Mutta myös iloa sitä, ettei ylijäämämme päädy käyttämättömänä jätteeksi rasittamaan luontoa. Ja eikö ole tärkeää sekin, kun sinä raaskit luopua omasta hyvästä ylijäämästäsi, joku toinen ottaa sen käyttöönsä ja jättää sinun ansiosta jotain uutta ostamatta.

Kodin järjestys

Puodin avulla kotiimme on tullut ryhtiä ja järjestystä. Arjestani on tullut hallitumpaa ja antamisesta iloa. Aika arvokasta. Siis tuo ylijäämä, vaikka puodissahan se on aivan ilmaista.

Marraskuisin miettein kiertotaloudesta innostuneena Riitta