Ylijäämäpuoti – mistä idea, mitä lupaamme?

posted in: Uncategorized 0

Local Storage on nyt toiminut jo vuoden Pajalassa Emalikukan autotallissa. Yrityksen perustamisen taustalla oli perheemme usko kiertotalouteen. Aloitimme yrityksen kierrätetyistä huonekaluista. Nyt liikeideaa ollaan reilusti muuttamassa: Local Storagesta saat edelleen kierrätettyjä huonekaluja, kaupunkituotteita eli lahjoja Järvenpäästä, vuokraamme tekstiilipesuria ja nokkakärryjä sekä tarjoamme uutena Ylijäämäpuodin palveluita jäsenille.

Ylijäämäpuoti

Ylijäämäpuoti on paikka, jonne jäsenet voivat tuoda omaa ylijäämäänsä. Puodista jäsenet saavat myös ottaa muiden ylijäämää ilmaiseksi omiin tarpeisiinsa. Tavoitteena on saada jäsenten ylijäämä hyötykäyttöön. Toiselle ylimääräinen kun voi olla toiselle aarre.

 

Mistä idea Ylijäämäpuotiin?

Oma taustani on vahvasti ruokapalveluissa, vaikka nyt ylijäämällä tarkoitetaan muutakin kuin elintarvikkeita. Työskentelen kuntaruokailussa ja olemme tehneet biojätteen vähentämiseksi paljon töitä. Samaan aikaan syyllistyn kuitenkin kotona tärväämään myös ruokaa. Kahden aikuisen työpaikkaruokailevan taloudessa tulee kannettua edelleen liikaa ruokaa kaappeihin, vaikka jälkikasvu on muuttanut jo vuosia sitten omilleen.

Aika usein tulee myös ostettua jotain edullista vaatetta, josta kotona huomaan, ettei se olekaan sopiva. Ehkä halpa hinta tai rikki repimäni paketti aiheuttaa sen, että sukkahousut tai topit jäävät palauttamatta kauppoihin. Olen myös laiska kirpputoripöydän vuokraaja ja ihailen ystäviä, jotka saavat aikaiseksi laittaa fb-ryhmiin kodin ylijäämäänsä myyntiin. Pääni menee pyörälle jo ryhmien jonotuskäytännöistä. Ja voi sitä selitysten määrää, jota mekin olemme saaneet, kun olemme ostajien kanssa sopineet treffejä. Myös kadonneita myyjiä on osunut kohdallemme.

Meidän perheen ylijäämä kertyy siis kaappeihin ja ruokaa päätyy biojätteeksi. Se aiheuttaa kotiin epäjärjestystä ja huonoa omaatuntoa. Samaan aikaan on paljon puhetta kiertotaloudesta, tavaroiden yhteiskäytöstä ja siitä, että me nykyihmiset kulutamme vain liikaa. Ongelma ei siis ole vain meidän perheessä. Samaan aikaan työelämässä kannustetaan kokeilukulttuuriin ja kehittämään aidosti asiakkaiden kanssa uusia palveluita. Oikeastaan tämän tarkemmin en pysty Ylijäämäpuodin alkuideaa kuvaamaan, kuka sen oikeasti keksi ja milloin. Se on kuitenkin rohkea kokeilu vastuullisesta kuluttamisesta yhdessä jäsenten kanssa. Ja mitä kaikkea me vielä keksitäänkään yhdessä? Tästä ensimmäinen esimerkki on Lainaamo. Se on hylly lainattavia tavaroita, joka ideoitiin yhdessä asiakkaiden kanssa. Lainaamon ensimmäiset tavarat ovat mehumaija ja tuplakahvinkeitin.

 

Lupauksemme

Jos lähdet jäseneksi, en uskalla luvata, saatko siistit kaapit, hyvän omatunnon vai teetkö löytöjä tai saatko kenties apua arkeen? En uskalla myöskään luvata notkuvatko puodin hyllyt tavaraa vai huutavatko ne joskus tyhjyyttään.

Sen lupaan, että teemme kuitenkin kaikkemme, jotta tavaran tasapaino säilyy, puodissa on rento meininki ja hamstraamiseen puututaan jämäkästi. Lupaan myös, että ylijäämä on puodissa houkuttelevasti ja turvallisesti esillä. Ylijäämäpuoti ei ole kirpputori. Ylijäämä on selkeästi uudempaa tavaraa ja tarviketta. Se on ehkä jotain yksittäistä, joka muuten jäisi kaappiisi pyörimään. Tai se on elintarviketta tai ehkä päivän lehti, joka ilahduttaa seuraavaa lukijaa.

 

Oletko rohkeasti mukana?

 

Tälläisin terveisin Local Storagen Ylijäämäpuodista Riitta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *